Κοιλιοπλαστική - πλαστική κοιλίας

Κοιλιοπλαστική
πλαστική κοιλίας

Η κοιλιοπλαστική που λέγεται και πλαστική κοιλίας αφορά την αφαίρεση του χαλαρού δέρματος της κοιλιάς μαζί με το λίπος κάτω από αυτό. Οι εγκυμοσύνες,οι αυξομειώσεις του βάρους του σώματος,η μεγάλη απώλεια βάρους μετά από δίαιτα ή χειρουργική στομάχου και η κακή διατροφή αποτελούν τους κυριότερους λόγους που μπορεί το δέρμα της κοιλιάς να χαλαρώσει. Στις περισσότερες των περιπτώσεων παρατηρούμε και διάσταση των κοιλιακών μυών και κάποιες φορές αυτή συνοδεύεται από κοιλιοκήλη ή ομφαλοκήλη.

 Όταν έχουμε συνοδό κήλη την διορθώνουμε ταυτόχρονα με την κοιλιοπλαστική. Πολλοί πιστεύουν ότι η χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς μπορεί να διορθωθεί με την γυμναστική αλλά πρέπει να ξέρετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής είναι σε θέση να διορθώσει το χαλαρό δέρμα αλλά και να αφαιρέσει το λίπος κάτω από αυτό ενώ παράλληλα τεντώνει και ενισχύει τους κοιλιακούς μύες.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια κοιλιά επίπεδη και αθλητική και μια μέση πιο λεπτή.

Δείτε το βίντεο με την επέμβαση

επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής

Ποιοι μπορούν να κάνουν κοιλιοπλαστική

Πολλοί στην προσπάθεια να αποκτήσουν μια επίπεδη κοιλιά, βλέπουν ότι παρά την γυμναστική δεν μπορούν να τεντώσουν το χαλαρό δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς.

 Η πλαστική κοιλίας δίνει την δυνατότητα να αφαιρέσουμε το λίπος και το χαλαρό δέρμα από την κοιλιά και παράλληλα να τεντώσουμε και να ενισχύσουμε τους κοιλιακούς μυς.

 Ιδανικοί υποψήφιοι είναι αυτοί με σχετικά καλές αναλογίες βάρους (BMI < 34) και χαλαρό δέρμα στην κοιλιά που δεν μπορεί να βελτιωθεί με την γυμναστική ή ακόμα και με την δίαιτα.

Μέθοδοι κοιλιοπλαστικής-πως γίνεται

Η κοιλιοπλαστική είναι μια δερματολιπεκτομή και μπορεί να συνδυασθεί με λιποαναρρόφηση ανάλογα με την περίπτωση. Πιο κάτω αναλύουμε την κάθε μορφή κοιλιοπλαστικής αλλά η κανονική κοιλιοπλαστική με μεταφορά του ομφαλού αφορά το 85% των περιπτώσεων. Η κανονική κοιλιοπλαστική σε υγιή άτομα έχει διάρκεια 2 -1/2 ώρες περίπου και η μίνι κοιλιοπλαστική που αφορά την κοιλιοπλαστική μόνο κάτωθεν του ομφαλού διαρκεί 1-1/2 ώρες και δεν γίνεται νέο-τοποθέτηση του ομφαλού παρά μόνο μετακίνηση του δέρματος πρός τα κάτω. Πριν από κάθε επέμβαση θα πρέπει να σας εξετάσουμε στο ιατρείο και να γίνει λήψη του ιατρικού ιστορικού. 'Όσοι πρόκειται να χειρουργηθούν θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο στην κλινική πριν την επέμβαση.

1. Κανονική κοιλιοπλαστική-πως γίνεται

κολιοπλαστική-πως γίνεται

Η τομή γίνεται χαμηλά στο εφήβαιο από την μια άκρη της κοιλιάς έως την άλλη κατόπιν μετρήσεων

  1. Μια κυκλική τομή γύρω από τον ομφαλό για να ελευθερωθεί από το δέρμα.
  2. Ανασηκώνεται το δέρμα και το λίπος πάνω από τους μύες με ειδικό bobby.
  3. Το δέρμα-λίπος που περισσεύει αφαιρείται και το υπόλοιπο τεντώνεται και ράβεται με εσωτερικά ράμματα
  4. Ο ομφαλός μόλις τελειώσει η συρραφή του δέρματος, βγαίνει στο τεντωμένο δέρμα και συρράπτεται κυκλικά.
  5. Πολλές φορές συνδυάζεται και λιποαναρρόφηση στα love handles.
  6. Τοποθέτηση παροχετεύσεων για 24-48 ώρες (αν είναι απαραίτητες)

 

 

Τελική σύγκλειση της επέμβασης και τοποθέτηση του νέου ομφαλού

 

πλαστική κοιλίας

κανονική κοιλιοπλαστική με νέο ομφαλό (από το αρχείο μας)

2. Κοιλιοπλαστική-Νέα μέθοδος PTS no pain-no drain χωρίς πόνο και παροχετεύσεις

Η νέα μέθοδος κοιλιοπλαστικής στηρίζεται στην χρήση ειδικών ραμμάτων PTS (progressive tension sutures) μεταξύ δέρματος και των κοιλιακών μυών. Εφαρμόζεται σε δυο κατευθύνσεις η μια κάθετη και η άλλη οριζόντια. Με αυτό τον τρόπο κλείνουμε το τραύμα της κοιλιοπλαστικής από πάνω πρός τα κάτω σταδιακά με τα ειδικά ράμματα PTS χωρίς κενό και χωρίς παροχετεύσεις.
Διαβάστε περισσότερα για την νέα μέθοδο εδώ......

3. Μίνι κοιλιοπλαστική (mini tummy tuck-abdominoplasty)

Σε τι διαφέρει η μίνι κοιλιοπλαστική από την κανονική κοιλιοπλαστική:

 

πλαστική κοιλίας

 

4. Εκτεταμένη κοιλιοπλαστική

κοιλιοπλαστική

Όταν η χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς επεκτείνεται στα πλάγια τότε η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής λέγεται εκτεταμένη κοιλιοπλαστική. Η εκτεταμένη κοιλιοπλαστική γίνεται σε περιπτώσεις με μεγαλύτερη χαλάρωση δέρματος μετά από εγκυμοσύνες με μεγάλες αυξομειώσεις βάρους ή μετά από δίαιτα.

5. Υψηλή πλαγίας τάσης κοιλιοπλαστική

Πρόκειται για κανονική κοιλιοπλαστική με διαφορετική ενίσχυση των κοιλιακών μυών. Η κανονική πλαστική κοιλίας τεντώνει τους μύς σε κάθετη κατεύθυνση. Αυτή η μέθοδος γνωστή σαν high lateral tension abdominoplasty πλην της κάθετης τοποθέτησης των ραφών στους μυς κάνουμε και οριζόντια ενίσχυση με αποτέλεσμα καλύτερο τέντωμα στην κοιλιά και στην μέση για μια τεντωμένη κοιλιά και μια στενή μέση.

κυκλοτερής κοιλιοπλαστική

6.Κυκλοτερής κοιλιοπλαστική (Circumferential abdominoplasty)

Πρόκειται για μια κυκλική κοιλιοπλαστική που μπορεί να συνδυασθεί με ανόρθωση γλουτών. Η τομή είναι κυκλική και είναι συνέχεια της εκτεταμένης κοιλιοπλαστικής γύρω-γύρω από το σώμα. Η επέμβαση ονομάζεται και κυκλικό λίφτινγκ του σώματος (body lift ή belt lipectomy).

Η επέμβαση αυτή είναι κατάλληλη για γυναίκες αλλά και άνδρες που έχουν χάσει πολλά κιλά μετά από επέμβαση κατά της παχυσαρκίας ή με διατροφή και είναι σταθεροποιημένοι στα κιλά για αρκετό διάστημα (6 μήνες -1 χρόνο,post-bariatric plastic surgery).

7.Κοιλιοπλαστική fleur de lis

fleur de lis

Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής fleur de lis αφορά περιπτώσεις που έχουν εκτός από την κανονική οριζόντια χαλάρωση και κάθετη στην περιοχή πάνω από τον ομφαλό.

Η αφαίρεση του του δέρματος γίνεται σε δυο κατευθύνσεις μια,με τομή κανονικής κοιλιοπλαστικής και μια κάθετη από τον ομφαλό και πάνω στην μέση γραμμή. Αφορά περιπτώσεις με μεγάλη απώλεια βάρους και πολύ εκτεταμένο χαλαρό δέρμα σε δυο διαστάσεις.

Κοιλιοπλαστική ανάρρωση

Η ανάρρωση μετά την κοιλιοπλαστική περιλαμβάνει την παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ.

Την επομένη οι χειρουργημένοι μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι μετά την πρώτη αλλαγή που θα κάνουμε στο τραύμα της επέμβασης.

Οι περιπτώσεις χειρουργημένων με μίνι κοιλιοπλαστική δεν χρειάζεται να μείνουν στην κλινική.

Σε περίπτωση που έχουμε τοποθετήσει παροχετεύσεις τις αφαιρούμε 24-48 ώρες μετά την επέμβαση.

1. Άμεση ανάρρωση μετά την κοιλιοπλαστική

Αμέσως μετά την κοιλιοπλαστική,η κοιλιά σας καλύπτεται με χειρουργικές γάζες και στην κοιλιά σας τοποθετείται μια πιεστική ζώνη. Κάποιες φορές μπορεί να έχουμε τοποθετήσει δυο μικρά σωληνάκια για να αποχετεύονται τα υγρά της επέμβασης. Αυτά δεν δημιουργούν κάποια επιπλέον ενόχληση.

Θα πρέπει να ξεκουράζεστε και να έχετε το σώμα σας σε γωνία τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης αλλά σταδιακά να βαδίζετε κάθε μέρα και περισσότερο.

2. Ανάρρωση μετά την κοιλιοπλαστική στο σπίτι

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι μπορεί να χρειαστείτε ένα άτομο από την οικογένεια στο σπίτι για να σας βοηθήσει ειδικά την πρώτη και δεύτερη ημέρα μετά την κοιλιοπλαστική.Θα σας έχουμε δώσει προληπτική αντιβίωση αλλά και παυσίπονα που μπορεί να χρειαστείτε τις πρώτες δυο ημέρες. Θα έχετε μειωμένη ικανότητα να οδηγήσετε αρχικά αλλά σταδιακά μετά την 4η ημέρα από την κοιλιοπλαστική θα είστε σε θέση να οδηγείτε.

Στο σπίτι θα έχετε κάποια δυσκολία αρχικά όταν ξαπλώνετε ή όταν είστε πολύ ώρα ορθιοι αλλά σταδιακά όλα θα είναι πολύ καλύτερα.

3. Περιποίηση της τομής της κοιλιοπλαστικής

Ο Κος Καποσίτας θα σας βλέπει τακτικά και θα σας κάνει ό ίδιος τις πρώτες αλλαγές της τομής της κοιλιοπλαστικής. Αργότερα θα μπορείτε και μόνοι σας να φροντίζετε την τομή. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται σε 48 ώρες από την ημέρα της επέμβασης. Την ζώνη κοιλίας θα την φορέσετε για 4 εβδομάδες.

4. Επάνοδος στην κανονική ζωή μετά την κοιλιοπλαστική

Εάν έχετε μικρά παιδιά θέλετε τις πρώτες ημέρες βοήθεια για την φροντίδα των. Μπορείτε να αρχίσετε να οδηγείτε μετά την 4-7η ημέρα και να κάνετε τα ψώνια του σπιτιού σας. Η επάνοδος στην γυμναστική επιτρέπεται μετά από 4 εβδομάδες γιατί θα πρέπει να έχει επουλωθεί πλήρως η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής.

5. Απώτερα σημεία ανάρρωσης μετά την κοιλιοπλαστική

Κάποιοι από εσάς μπορεί να νιώθετε ένα αίσθημα μουδιάσματος στο δέρμα της κοιλιάς για κάποιο διάστημα μετά την κοιλιοπλαστική που είναι φυσιολογικό και υποχωρεί σταδιακά.Το πρήξιμο υποχωρεί σιγά-σιγά. Η ανάρρωση μετά την κοιλιοπλαστική είναι μια διαδικασία και πρέπει να είστε σε στενή συνεργασία με τον Κο Καποσίτα.Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής είναι μια εξαιρετική επέμβαση για την αποκατάσταση του χαλαρού δέρματος και των μυών της κοιλιάς μετά από εγκυμοσύνη και μετά από απώλεια βάρους.

 

κοιλιοπλαστική και ανόρθωση στήθους

  

 

Κοιλιοπλαστική. Φωτογραφίες