Μείωση στήθους-Μειωτική μαστών

Μειωτική στήθουςΗ μείωση του στήθους αφορά το μεγάλο και πεσμένο στήθος (μεγαλομαστία). Πρόκειται για την επέμβαση που αφαιρεί το πλεονάζων λίπος αλλά και τον αδένα από τους μαστούς που λόγω βάρους δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα στην γυναίκα όπως είναι πόνους στην πλάτη, στους ώμους αλλά και δυσκολία στην καθημερινότητα και την άσκηση. Αν και η μειωτική στήθους γίνεται για λόγους ιατρικούς λόγω των ενοχλημάτων που έχει η γυναίκα υπάρχουν αρκετές που θέλουν να κάνουν την επέμβαση και για λόγους αισθητικούς για να νιώσουν οι ίδιες καλύτερα ψυχολογικά χωρίς το στίγμα της μεγαλομαστίας.

Πότε μπορεί μια γυναίκα να κάνει την επέμβαση της μείωσης στήθους

Η επέμβαση της μείωσης στήθους γίνεται όταν η γυναίκα συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών γιατί τότε ολοκληρώνεται η πλήρης ανάπτυξη του στήθους, χωρίς να υπάρχει περιορισμός ηλικίας μετά από αυτό.

 Οι υποψήφιες γυναίκες έρχονται στο ιατρείο μας γιατί θέλουν να μειώσουν και να ανορθώσουν το στήθος τους τόσο λόγω των πόνων που νιώθουν όσο και για λόγους αισθητικούς δηλαδή να απαλλαγούν από τον ενοχλητικό μεγάλο μαστό και να αποκτήσουν ένα πιο μικρό και στημένο στήθος. Τα αυλάκια από το σουτιέν στο σώμα της γυναίκας,το έκζεμα και οι μυκητιάσεις ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ενοχλήματα που όλα μαζί οδηγούν την γυναίκα στο ιατρείο μας.

Γυναίκες με μεγάλο στήθος μπορεί να έχουν ινοκυστική μαστοπάθεια (κύστεις) και να έχουν πόνους ιδίως κατά την διάρκεια του κύκλου. Αυτές επίσης οι περιπτώσεις μπορούν να έλθουν στο ιατρείο για συνδυασμό επεμβάσεων δηλαδή μειωτικής στήθους και αφαίρεσης των κύστεων.

Νεαρές κοπέλες με έντονα μεγάλο και πεσμένο στήθος δεν μπορούν να γυμναστούν η να αθληθούν μια και περιορίζεται η φυσική δραστηριότητα τους ενώ παράλληλα δεν μπορούν να φορέσουν τα ρούχα που θέλουν μια και νιώθουν άβολα λόγω της εικόνας που εμφανίζουν οι μαστοί.

Ένα σημαντικό σκέλος των ενδείξεων αποτελεί η δυσκολία που έχει ο γενικός χειρουργός –ογκολόγος μαστού στην κλινική εξέταση του στήθους αλλά και η ίδια η γυναίκα στην αυτοεξέταση του μαστού (προληπτικός έλεγχος του μαστού), για τυχαία ανεύρεση ογκιδίων,μαζών ή κύστεων.

Επέμβαση μειωτικής στήθους-μέθοδοι

 Η επέμβαση της μειωτικής του στήθους γίνεται με γενική αναισθησία. Στην συνάντηση στο ιατρείο με τον Κο Καποσίτα γίνεται εκτενής ανάλυση της επέμβασης και της μεθόδου. Η υποψήφια μπορεί να δεί παρόμοιες περιπτώσεις με την δική της από το αρχείο μας. Όσες γυναίκες θα χειρουργηθούν υποβάλλονται σε προ-εγχειρητικό έλεγχο.

Η επέμβαση της μείωσης των μαστών γίνεται σε οργανωμένες ιδιωτικές κλινικές. Οι μέθοδοι της σμίκρυνσης του στήθους προσαρμόζονται στην κάθε περίπτωση. Όλες οι τεχνικές έχουν τον ίδιο σκοπό την μείωση και ανόρθωση του μεγάλου και πτωτικού στήθους με τις λιγότερες δυνατές τομές.

Σχεδιασμός και βασικές αρχές της επέμβασης

Ο Κος Καποσίτας πριν την επέμβαση θα σχεδιάσει πάνω στο στήθος εκείνα τα σημεία που θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά την ώρα της χειρουργικής επέμβασης. Ο σχεδιασμός των μαστών είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της επέμβασης για να πετύχουμε ένα αρμονικό,στητό και ωραίο νέο στήθος. Η επέμβαση διαρκεί 3-3.5 ώρες.

Η μέθοδος της μείωσης των μαστών που γίνεται στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο στηρίζεται στην διατήρηση ενός τμήματος στήθους που περιλαμβάνει την θηλή με την θηλαία άλω και η αιμάτωση του γίνεται από το θωρακικό τοίχωμα (inferior pedicle technique) με διάφορες παραλλαγές.

Η καλύτερη κατανόηση της ανατομίας και της νεύρωσης του κρημνού αυτού δίνει την δυνατότητα να παραμένει η αισθητικότητα της θηλής αλλά και μελλοντικά η γυναίκα να μπορεί να θηλάσει. Η λιποαναρρόφηση έχει δοκιμαστεί για μείωση του στήθους αλλά από μόνη της δεν χρησιμοποιείται. Όλες οι τεχνικές επιτυγχάνουν και ανόρθωση του στήθους παράλληλα.

Inferior pedicle technique.
Μείωση στήθους πως γίνεται

Η τεχνική αυτή είναι γνωστή και σαν τεχνική του ανάστροφου-Τ και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό σαν άγκυρα που περιβάλλει την θηλή με την θηλαία-άλω. Ο σχεδιασμός εκτείνεται προς τα κάτω ακολουθώντας τις φυσιολογικές πτυχές του μαστού. Αφαιρείται δέρμα, λίπος και μαζικός αδένας και η θηλή με την θηλαία-άλω μετακινείται σε υψηλότερο σημείο. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται και για μεγάλους αλλά και μικρούς μαστούς με λιγότερες τομές.

Vertical scar technique


Η vertical scar κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο λόγω των μικρότερων τομών αλλά και της καλής προβολής του μαστού μετά την επέμβαση. Αυτός ο τύπος της επέμβασης περιλαμβάνει την χρήση ενός άνω, έσω, ή έξω κρημνού που περιλαμβάνει την θηλή με την θηλαία-άλω. Αυτού του είδους οι μειώσεις χρησιμοποιούνται για μικρούς μαστούς με λίγο χαλαρό δέρμα και φυσικά πιο περιορισμένες τομές. Η επέμβαση αυτή αφαιρεί τον πλάγιο και κάτω πόλο αφήνοντας το άνω ανέπαφο.

Free nipple graft technique

Η free nipple graft τεχνική στηρίζεται στην μείωση του στήθους με ελεύθερη μεταφορά της θηλής με την θηλαία-άλω. Χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλους μαστούς και γιγαντομαστίες που κινδυνεύει η επιβίωση της θηλής με την θηλαία άλω. Υποψήφιες είναι διαβητικές, βαριές καπνίστριες ,γυναίκες με γιγαντομαστίες και γενικά όσες έχουν απόσταση θηλής-θηλαίας άλω από την υπομαστική πτυχή πάνω από 34 cm με μεγάλες απαιτήσεις εκτομής. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η θηλή με την θηλαία άλω αφαιρείται en block και τοποθετείται ξανά σε ψηλότερο σημείο του νέου μαστού σαν ελεύθερο μόσχευμα. Στις περιπτώσεις αυτές χάνεται η αίσθηση της θηλής και η δυνατότητα για θηλασμό. Φυσικά με την τεχνική αυτή οι μειώσεις είναι αρκετά μεγάλες.

 

Μειωτική στήθους ανάρρωση-μετά την επέμβαση

Η ανάρρωση μετά την μείωση στήθους περιλαμβάνει την άμεση και την απώτερη. Η άμεση ανάρρωση είναι αμέσως μετά την επέμβαση. Χορηγούμε αντιβιοτικά και ήπια παυσίπονα κατά την διάρκεια της επέμβασης της σμίκρυνσης του στήθους αλλά και μετά. Η επέμβαση δεν έχει ιδιαίτερο πόνο. Σε λίγες ώρες μετά την αναισθησία η χειρουργημένη μπορεί να σηκωθεί από το κρεββάτι και φοράει ένα ειδικό σουτιέν αμερικανικής κατασκευής για τέτοιου είδους επεμβάσεις το οποίο θα συνεχίσει να το φορά 3-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Την επόμενη ημέρα θα κάνουμε αλλαγή στο στήθος και η γυναίκα θα επιστρέψει στο σπίτι. Η απώτερη ανάρρωση αρχίζει μετά την έξοδο από την κλινική κατά την οποία η γυναίκα δεν πονάει καθόλου και σταδιακά μπορεί να γυρίσει στις δραστηριότητες της. Οι χειρουργημένες θα συνεχίσουν τα αντιβιοτικά από το στόμα (προληπτικά) και ήπια παυσίπονα της τάξης της παρακεταμόλης. Τα ράμματα που τοποθετούμε είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Δείτε την επέμβαση σε βίντεο.

επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής

 

Μείωση στήθους. Φωτογραφίες