Μεταμόσχευση μαλλιών

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κάθε τρίχα στο κεφάλι ακολουθεί τρείς φάσεις :

Μόνο το 15% των τριχών βρίσκονται σε φάση ηρεμίας, ενώ το 85% αυξάνεται μερικά χιλιοστά κάθε μήνα. 50-150 τρίχες χάνονται κάθε μέρα, αλλά οι περισσότερες αναγεννώνται, μια και το τριχοθυλάκιο παραμένει. Ένα ανδρικό κεφάλι έχει περίπου 100. 000 τρίχες.

Που οφείλεται:

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 95% της απώλειας των τριχών στους άνδρες και στις γυναίκες οφείλεται σ’αυτό που λέμε «ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία». Στους άνδρες παίρνει τη μορφή του «πετάλου αλόγου», ενώ στις γυναίκες, η απώλεια των τριχών παίρνει τη μορφή της «λέπτυνσης καθ’ όλη την έκταση του κεφαλιού».

Η απώλεια των τριχών οφείλεται:

  1. Σε κληρονομικούς λόγους
  2. Σε ορμονικές διαταραχές
  3. Στη πρόοδο της ηλικίας

Οι παράγοντες αυτοί, οδηγούν είτε, σε λέπτυνση της τρίχας, ή σε μείωση των τριχοθυλακίων (Διυδρο-τεστοστέρονη).

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια χειρουργική τεχνική που μεταφέρει μεμονωμένους θυλάκους τριχών απο ένα σημείο του σώματος (δότρια περιοχή) σε ένα γυμνό από τρίχες σημείο (δέκτρια περιοχή).

Χρησιμοποιείται για την θεραπεία του ανδρικού τύπου απωπεκίας. Στην περίπτωση αυτή μεταφέρονται υγιή μοσχεύματα θυλάκων που είναι ανθεκτικά στην τριχόπτωση σε περιοχές γυμνές από τρίχες. Επίσης η τεχνική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των χαμένων βλεφαρίδων, φρυδιών, φαβορίτας, τριχών στο στήθος, και γενικά να καλύψουμε με τρίχες ουλές από ατύχημα, μετά από λίφτινγκ κλπ, . Η μεταμόσχευση θυλάκων τριχών είναι διαφορετική από την μεταφορά δέρματος που περιέχει μόνο επιδερμίδα και το άνω τμήμα του χορίου του δέρματος.

Συνάντηση στο ιατρείο μας

Κατά την αρχική συνάντηση μαζί μας αφού αναλύσουμε το κεφάλι του πάσχοντα συζητάμε μαζί του τις επιθυμίες του και τι μπορεί να γίνει. Τέλος τον συμβουλεύουμε εάν θα ήταν καλό να κάνουμε μια απλή μεταμόσχευση ή μια μεγάλη συνεδρία με πολλές τρίχες (Mega session) και τι αποτελέσματα θα πρέπει να περιμένουμε από την κάθε περίπτωση.

Η Ομάδα μας

 

Νώντας ΚαποσίταςΝώντας Καποσίτας, M. D, PhD

Πλαστικός Χειρουργός
Member of American Society for Aesthetic Plastic Surgery (A. S. A. P. S)

 

 

Παντελής ΒάλβηςΠαντελής Βάλβης M. D
Πλαστικός Χειρουργός
Hair Restoration expert
Μέλος του IPRAS (International Plastic and Reconstructive & Aesthetic Surgery) , και της ISHRS (International Society of hair restoration surgery) και της Ελληνικής Εταιρίας μεταμόσχευσης μαλλιών.

 

 

Βίκυ ΚάλλιαΒίκυ Κάλλια NS
Νοσηλεύτρια
Hair transplantation assistant

 

 

 

Ηλίας ΠερδίκηςΠερδίκης Ηλίας NS
Νοσηλευτής
Plastic Surgery Assistant

 

 

 

Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών;

Σε αυτή την ερώτηση μπορεί να σας απαντήσει μόνο ο πλαστικός χειρουργός. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τον ίδιο ανάλογα:

Όλοι αυτοί οι παράγοντες που ποικίλλουν σε κάθε περίπτωση, συνδιάζονται ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, ανάλογα φυσικά με την πυκνότητα και την ελαστικότητα της δότριας περιοχής, την έκταση της περιοχής κάλυψης αλλά και τις ρεαλιστικές προσδοκίες που αναμένονται.

Αναισθησία: Χρησιμοποιούμε ανώδυνο σύστημα τοπικής αναισθησίας U225

Τεχνικές

Η μέθοδος FIT ή Micro Dense Packing

Η μέθοδος FIT ή Micro Dense Packing εφαρμόζεται από την ομάδα μας και πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση, στην οποία με αισθητική άποψη και ακρίβεια στην εφαρμογή, η μεταμόσχευση μαλλιών αγγίζει την τελειότητα και το απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Σε μια συνεδρία επιτυγχάνεται ολική μικρομεταμόσχευση, μπορούν δηλαδή, αν η δότρια περιοχή το επιτρέπει, να μεταμοσχευθούν έως και 3. 500 μοσχεύματα (10. 000 τρίχες).
Η μέθοδος αυτή δίνει τη μεγαλύτερη δυνατή πυκνότητα σε ένα στάδιο.

Μικροσκόπιο διαχωρισμού μοσχευμάτων

Πρόκειται για μια ανώδυνη αισθητική επέμβαση μεγάλης ακρίβειας, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία.

Εκτελείται από την ομάδα μας που είναι εξειδικευμένη στη μεταμόσχευση μαλλιών παρουσία αναισθησιολόγου και ειδικά εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 3 έως 4 ώρες ανάλογα με το εμβαδόν της περιοχής που θέλουμε να καλύψουμε.

Σε εκτεταμένες μορφές αραίωσης απαιτούνται συνήθως δύο στάδια μεταμόσχευσης με μεσοδιάστημα 12 μηνών.
Η πρόβλεψη της μελλοντικής εξέλιξης της τριχόπτωσης είναι πολύ σημαντική παράμετρος για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα για τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε νεαρά άτομα, στα οποία δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί η τριχόπτωση τους.

Τα τριχοθυλάκια εξάγονται από το μόσχευμα που ο πλαστικός χειρουργός παίρνει από το πίσω μέρος του κεφαλιού από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας, περίπου 1-2. 5cm πλάτος και μήκος ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς την πυκνότητα και την ελαστικότητα της περιοχής.

Παραμένει μία επιμήκης ουλή πλάτους μόλις ενός χιλιοστού στη δότρια περιοχή που φαίνεται.
Το μόσχευμα με τη βοήθεια ειδικών χειρουργικών εργαλείων και μικροσκοπίων διαχωρίζεται σε τριχοθυλάκια μονότριχα, δίτριχα, τρίτριχα ή και μεγαλύτερα. Πρέπει να θυμίσουμε ότι κάθε τριχοθυλάκιο περιέχει από 1 έως 5 τρίχες. Κατόπιν τοποθετούνται ανάλογα με τις ανάγκες της λήπτριας περιοχής. Τα μονότριχα στην μπροστινή γραμμή τριχοφυΐας και εν συνεχεία προοδευτικά ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή φυσικότητα και πυκνότητα. Πάντοτε ο αριθμός των τριχών που τοποθετούνται είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των μοσχευμάτων.

Ανοίγουμε μικροπόρους διαμέτρου 1mm στην περιοχή, με τη βοήθεια ενός μικροτόμου. Τα έτοιμα τριχοθυλάκια τοποθετούνται ένα-ένα σε κάθε μικροπόρο σε τέτοιο βάθος, ώστε να τους επιτρέπεται να ενσωματωθούν αρμονικά με το δέρμα και να αρχίσουν να τρέφονται κανονικά, χωρίς να συντρέχει κίνδυνος να χαθούν. Τα τριχοθυλάκια τοποθετούνται ανάλογα με τη γωνία φύτρωσης των υπολοίπων μαλλιών. Δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση της μπροστινής γραμμής (hairline).

Η τοποθέτηση των τριχοθυλακίων γίνεται τόσο κοντά, όσο η φύση επιτρέπει. Τα ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη φάση, επιτρέπουν να τοποθετούνται τα τριχοθυλάκια πολύ κοντά, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή πυκνότητα. Το αποτέλεσμα δεν διαφέρει καθόλου από τα φυσικά μαλλιά.

Τεχνική FUE (Follicular Unit Exaction) and Micro-Dense-Pack T-T

Τεχνική FUE ονομάζεται και 'μεταμόσχευση χωρίς νυστέρι', 'χωρίς ουλή', 'χωρίς χειρουργείο'.

Πρόκειται για μια ανώδυνη τεχνική κατά την οποία κάθε μόσχευμα εξάγεται ξεχωριστά και τοποθετείται με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στις περιοχές ή στην περιοχή του κεφαλιού που παρουσιάζεται το αραίωμα, εξασφαλίζοντας ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μεταμόσχευσης μαλλιών σε 5 με 6 στάδια, για περιπτώσεις εκτεταμένου αραιώματος.

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο πλαστικός χειρουργός φορά ειδικά μικροσκοπικά γυαλιά, ώστε να εξάγει και να τοποθετεί τα τριχοθυλάκια με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, δημιουργώντας ένα τέλεια φυσικό αποτέλεσμα

Η τεχνική FUE είναι χρονοβόρα μέθοδος και απαιτεί μεγαλύτερες συνεδρίες διάρκειας 8 ωρών. Σε κάθε συνεδρία μπορούν να τοποθετηθούν μόνο μέχρι 500 τριχοθυλάκια (περίπου 1. 500 τρίχες).

Για να εφαρμοστεί η τεχνική FUE πρέπει να ξυριστεί το κεφάλι για να μπορέσει ο γιατρός να αφαιρέσει ένα - ένα τα τριχοθυλάκια, να τα διαχωρίσει και στη συνέχεια να τοποθετήσει και πάλι ένα - ένα.
Επιλέγουμε και απομονώνουμε τα τριχοθυλάκια που θέλουμε να μεταφέρουμε. Πρόκειται για την απευθείας εξαγωγή τριχοθυλακίων ένα προς ένα, με τη βοήθεια ενός πολύ λεπτού κυκλικού νυστεριού, διαμέτρου 0, 7 με 0, 8 mm από τη δότρια περιοχή του κεφαλιού.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται τριχοθυλάκιο - τριχοθυλάκιο μέχρι να ολοκληρωθεί η συνεδρία. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν αφαιρούνται ποτέ όλα τα απαιτούμενα τριχοθυλάκια και μετά ακολουθεί η τοποθέτηση τους, γιατί τότε ο 'χρόνος εκτός σώματος' είναι μεγάλος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα τριχοθυλάκια να καταστραφούν.

Τα μοσχεύματα που αφαιρούνται διαχωρίζονται σε μικρότερα με τη βοήθεια μικροσκοπίων και ειδικών χειρουργικών εργαλείων. Κάθε μόσχευμα που εξάγεται με τη μέθοδο FUE περιέχει από 1 έως 4 τρίχες.
Πάντοτε ο αριθμός των τριχών που μεταμοσχεύονται είναι μεγαλύτερος από τον σχετικό αριθμό των τριχοθυλακίων που τοποθετούνται.
Πρέπει να γνωρίζετε, ότι πάντοτε με τη μέθοδο FUE υπάρχει μέχρι και 40% απώλεια των τριχοθυλακίων που τοποθετήθηκαν. Αυτό συμβαίνει λόγω του stress στο οποίο υποβάλλονται τα τριχοθυλάκια κατά την εξαγωγή τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

Η κατάλληλη προεγχειρητική προετοιμασία είναι πολύ σημαντική για την ομαλή διεξαγωγή της μεταμόσχευσης και απατεί την συνεργασία σας

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

Οι πρώτες ώρες μετά τη μεταμόσχευση

Μετά το τέλος της επέμβασης τοποθετείται επίδεσμος στο κεφάλι. Χρειάζεται προσοχή να μην τραβήξετε ή βγάλετε τον επίδεσμο γιατί από κάτω υπάρχουν γάζες που ακουμπούν τα μοσχεύματα.
Το πρώτο βράδυ συνήθως δεν αισθάνεστε πόνο αλλά μόνο ένα τράβηγμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, εκεί όπου ελήφθησαν τα μοσχεύματα. Το τράβηγμα διαρκεί συνήθως 24 ώρες και αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα.Χρειάζεται να πάρετε για προληπτικούς λόγους αντιβίωση.

Την επόμενη ημέρα:


Από το βράδυ της ίδιας ημέρας λούζεστε μόνος σας καθημερινά (προτιμότερο είναι να λούζεστε 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ) για 14 ημέρες, με το Betadine Scrub ή το Betadine Shampoo. Kατά το λούσιμο ακολουθείστε προσεκτικά τις οδηγίες που σας δόθηκαν. Κάνετε ελαφρύ μασάζ στο επάνω μέρος του κεφαλιού και εντονότερο στο πίσω μέρος, στα ράμματα. Αφήνετε τον αφρό να δράσει για 10 λεπτά και ξεβγάζετε με άφθονο χλιαρό νερό.

Μετά από 2 ημέρες:

Ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί ώστε δεν χρειάζεστε πλέον παυσίπονα

Εμφανίζεται πρήξιμο στο μέτωπο. Πρόκειται για φυσιολογική και αναμενόμενη αντίδραση του οργανισμού, η οποία οφείλεται στη τοπική αναισθησία που έγινε στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Σταδιακά τις επόμενες ώρες το πρήξιμο μεγαλώνει και επεκτείνεται αρχικά προς τα βλέφαρα. Ενδέχεται να κλείσουν τα μάτια για λίγες ώρες. Την επόμενη ημέρα διαχέεται προς τα μάγουλα, από όπου και απορροφάται τελικά μέσα σε 2 – 4 ημέρες.

Οι επόμενες μετεγχειρητικές ημέρες

Τα ράμματα αφαιρούνται στο ιατρείο μας μετά απο 2 εβδομάδες.

Φωτογραφίες