Ωτοπλαστική - πλαστική αυτιών

   

Ο όρος ωτοπλαστική αναφέρεται στις χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν σχεδιασθεί για να δώσουν στο πτερύγιο του αυτιού μια πιο φυσική και ανατομική εμφάνιση.Η επέμβαση της ωτοπλαστικής αναφέρεται κυρίως στην πλαστική των πεταχτών αυτιών (πλαστική αυτιών).

Τα πεταχτά αυτιά μπορούν να δημιουργήσουν έντονο ψυχολογικό πρόβλημα στα παιδιά (πειράγματα από φίλους και συμμαθητές) αλλά και στους ενήλικες, γυναίκες και άνδρες που βιώνουν την ψυχολογική πίεση για χρόνια.

Το 90% των περιπτώσεων που αναζητούν την ωτοπλαστική αφορά τα πεταχτά αυτιά δηλαδή την κατάσταση εκείνη που τα αυτιά προεξέχουν από το κεφάλι.

Το υπόλοιπο 10% αφορά άλλες δυσμορφίες όπως είναι τα μεγάλα αυτιά,το constricted ear,το cup/lop ear,η κρυπτωτία,το stahl's ear,τα πεταχτά λοβία,τα λοβία από σκουλαρίκια.Για τις περιπτώσεις αυτές αναφερόμαστε αναλυτικά στο website oto-plasty.gr

Τι θα πρέπει να ξέρετε για την ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική γίνεται με σκοπό να φέρει τα πεταχτά αυτιά πίσω και πλησίον του κεφαλιού ή να ελαττώσει το μέγεθος των μεγάλων αυτιών ή των μεγάλων λοβίων.
Η επέμβαση γίνεται μετά την ηλικία των 4-5 ετών , και δεν υπάρχει περιορισμός πέραν αυτής της ηλικίας.

Που γίνεται η επέμβαση-τύποι αναισθησίας

Η επέμβαση των πεταχτών αυτιών στους ενήλικες γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη στην κλινική σε εξωτερική βάση χωρίς διανυκτέρευση. Στα παιδιά από 5 έως 13 χρονών η ωτοπλαστική γίνεται με ήπια γενική αναισθησία σε εξωτερική βάση επίσης. Η ωτοπλαστική στα παιδιά γίνεται στην παιδιατρική κλινική του Ιασώ στην Αθήνα,στην Γενική κλινική στην Θεσσαλονίκη και στην κλινική Μητέρα και παιδί στην Κύπρο.

Ωτοπλαστική επέμβαση

Οι τεχνικές της ωτοπλαστικής χωρίζονται σε αυτές που κόβουν τον χόνδρο (cartilage-splitting/cutting techniques) και αυτές που διατηρούν και διαμορφώνουν τον χόνδρο. Η δεύτερη κατηγορία δίνει πιο φυσικά αποτελέσματα (cartilage-sparing techniques) και αυτή χρησιμοποιούμε.Είναι σημαντικό να πούμε έχοντας χειρουργήσει περισσότερους από 2000 ασθενείς (γυναίκες,άνδρες και παιδιά) ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έτσι την αντιμετωπίζουμε.

Σχεδιασμός της επέμβασης

Η επέμβαση στηρίζεται στην σωστή διάγνωση δηλαδή ποιό μέρος του πτερυγίου πάσχει (άνω τρίτο-μέσο-κάτω-λοβία). Ο υποψήφιος έχει γνώμη αρκετές φορές και τον ακούμε με προσοχή.

Η βασική μας τεχνική βασίζεται στην ανατομία της έλικας της ανθέλικας της κόγχης,των λοβίων και τροποποιείται ανάλογα. Κάποιες φορές στον ίδιο υποψήφιο χρησιμοποιούμε διαφορετικό χειρουργικό πλάνο σε κάθε αυτί λόγω της διαφορετικής ανατομίας των δυο αυτιών.

Το χειρουργείο της ωτοπλαστικής

  1. Σχεδιασμός με blue du methylene των περιοχών
  2. Τοπική αναισθησία-sedation
  3. Αφαίρεση δέρματος η έκταση του οποίου έχει προσχεδιασθεί
  4. Scoring with abrator των χόνδρων
  5. Τοποθέτηση ειδικών ραμμάτων σε επιλεγμένες θέσεις στον χόνδρο
  6. Μέτρηση με χάρακα της απόστασης του αυτιού από το κεφάλι σε τρία σημεία και στα δυο αυτιά (επίτευξη συμμετρίας)
  7. Διόρθωση των λοβίων αν το απαιτεί η επέμβαση
  8. Ο χειρουργημένος βλέπει τα αυτιά εάν του αρέσουν
  9. Συρραφή δέρματος

Βίντεο:Δείτε την επέμβαση της ωτοπλαστικής από τον Δρ Νώντα Καποσίτα

ωτοπλαστική

 

Στο βίντεο που θα δείτε, ο Χρήστος αναλύει τους λόγους που τον οδήγησαν στην ωτοπλαστική.
Αναλύει την διαδικασία που ακολούθησε μέχρι την επέμβαση, την εμπειρία του από την ανάρρωση, αλλά και πώς το φιλικό περιβάλλον τον αντιμετώπισε. Τέλος τι συνιστά στους υποψήφιους και τις υποψήφιες.

ωτοπλαστική

 

Δείτε το βίντεο όπου η Μαλβίνα αναλύει την δικιά της εμπειρία απο την επέμβαση της ωτοπλαστικής με την ατραυματική τεχνική που χρησιμοποιεί ο Δρ Καποσίτας από το 2000

Πλαστική αυτιών

 

Ωτοπλαστική ανάρρωση-πόνος

Μετά την επέμβαση το κεφάλι καλύπτεται με ένα ελαφρύ επίδεσμο (για σταθεροποίηση του αποτελέσματος),ο οποίος αφαιρείται μετά από 24 ώρες. Το λούσιμο των μαλλιών επιτρέπεται μετα την αφαίρεση του επιδέσμου.Το μετεγχειρητικό οίδημα υποχωρεί σχετικά γρήγορα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος λόγω της ειδικής αναλγητικής έγχυσης που γίνεται στο τέλος της επέμβασης. Οι χειρουργημένοι επανέρχονται στις δραστηριότητες τους σε 3-4 ημέρες. Συνιστούμε την αποφυγή άμεσου τραυματισμού των αυτιών για 4 εβδομάδες.Όσον αφορά τα παιδιά οι γονείς ενημερώνουν το δάσκαλο να τα προσέχει για λίγες ημέρες.

 

Ωτοπλαστική Φωτογραφίες πριν και μετά