Ξανθελάσματα Βλεφάρων

Ξανθελάσματα είναι κίτρινες πλάκες που εμφανίζονται στην εσωτερική περιοχή των βλεφάρων και συχνότερα στα πάνω. Το ξανθέλασμα μπορεί να είναι μαλακό, ημίσκληρο, ή σκληρό. Συχνά είναι συμμετρικά και αφορούν και τα 4 βλέφαρα. Το ξανθέλασμα έχει την τάση να εξελίσσεται και να γίνεται μόνιμο. Η ονομασία του προέρχεται από το ξανθός και έλασμα.

Οι μισές από αυτές τις βλάβες συνοδεύονται με αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα. Μερικές από αυτές συνοδεύονται με διαταραγμένη σύνθεση λιποπρωτεινών όπως χαμηλά επίπεδα της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνης (HDL).Αυτό συμβαίνει σε άτομα με τύπου ΙΙ υπερλιπιδαιμία.

Στις ΗΠΑ τα ξανθελάσματα είναι σπάνια και γενικά δεν είναι συχνά στον γενικό πληθυσμό. Οι βλάβες αυτές δεν έχουν καμιά προδιάθεση για κακοήθεια. Αφορούν γυναίκες κατά 32% και άνδρες κατά 17,4%.

Η ηλικία που εμφανίζονται είναι από 15-73 ετών με μέγιστο την ηλικία των 40-50.

Όταν εμφανισθούν παραμένουν σταθερά ή μεγαλώνουν και οι ασθενείς παραπονούνται για αισθητικούς λόγους. Οι βλάβες δεν επηρεάζουν την όραση.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Μόνο το 50% έχει πρόβλημα με τα λιπίδια και την χοληστερίνη. Απαιτείται έλεγχος χοληστερίνης, λιπιδίων και HDL, LDL λιποπρωτεινών

Φαρμακευτική Θεραπεία

Η διατροφή και η φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών με ξανθελάσματα και αυξημένες τιμές λιπιδίων, λιποπρωτεινών και χοληστερίνης δεν περιορίζει ούτε μικραίνει τα ξανθελάσματα.

 

Χειρουργική θεραπεία

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την αφαίρεση των ξανθελασμάτων των βλεφάρων. Τέτοιες είναι η χειρουργική αφαίρεση με τις μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής με την βοήθεια των laser CO2, χημικό πίλινγκ, κρυοθεραπεία.

Πρόγνωση

Τα ξανθελάσματα έχουν την τάση να υποτροπιάζουν. Οι στατιστικές δείχνουν ποσοστά της τάξης του 40%. Οι υποτροπές συμβαίνουν στον 1ο χρόνο και μάλιστα στα άτομα με διαταραχές χοληστερίνης -λιπιδίων και περισσότερα σε αυτά που είχαν ξανθελάσματα και στα 4 βλέφαρα.