Λίπωμα και η αντιμετώπιση του

Λίπωμα

Το λίπωμα είναι μάζες λίπους (λιπώδη κύτταρα) που περικλείονται από μια λεπτή κάψα ινώδους ιστού. Μπορεί να εμφανισθεί σαν μεμονωμένο λίπωμα στο κεφάλι,στον αυχένα,στους ώμους,στην πλάτη,στα χέρια στα πόδια η οπουδήποτε στο ανθρώπινο σώμα.

 Πρόκειται για καλοήθη όγκο που βρίσκεται συνήθως στο υποδόριο λίπος των ασθενών.

Η ηλικία που μπορεί να εμφανισθεί ένα λίπωμα ποικίλει αλλά συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 40 και 60 χρονών. Όταν δημιουργεί προβλήματα στην κίνηση των αρθρώσεων ή μεγαλώνει γρήγορα τότε μπορούμε να το αφαιρέσουμε με χειρουργική επέμβαση.

ΛίπωμαΤα λιπώματα αν και σπάνια συνοδεύονται με διαταραχές όπως είναι η κληρονομική λιπωμάτωση και το σύνδρομο Gardner.

Μερικές σπάνιες μορφές είναι το αγγειολίπωμα,το χονδρολίπωμα,το ινοβλάστωμα,το μυολίπωμα,το πλεομορφικό λίπωμα,το ενδομυικό λίπωμα, το διαμυικό λίπωμα,το λίπωμα της θήκης των τενόντων και των αρθρώσεων, η διάχυτη λιπωμάτωση και η λιπωμάτωση των νεύρων.

Πρέπει να διαχωρίσουμε το λίπωμα από το λιποσάρκωμα που θέτει σε κίνδυνο τον ασθενή.

Αιτίες των λιπωμάτων

Αν και οι αιτίες είναι ασαφείς, φαίνεται ότι στα 2/3 των πασχόντων τα λιπώματα συνδέονται με γενετικές διαταραχές.

Λίπωμα

Ιστολογική εικόνα

Το λίπωμα εμφανίζεται στο μικροσκόπιο σαν μεσεγχυματικός όγκος.Μπορούμε να βρούμε λιπώματα σε εσωτερικά όργανα όπως είναι το στομάχι,και το έντερο.

Οι όγκοι αυτοί αποτελούνται από λοβιώδη λιπώδη ιστό με αργή εξέλιξη και έχουν διάμεσα συνδετικό ιστό ενώ περικλείονται από λεπτή ινώδη κάψα.

Κλινική εικόνα

Οι ασθενείς παραπονούνται για ένα μαλακό,κινητό μόρφωμα το οποίο ψηλαφούν κάτω από το δέρμα.

 Είναι ανώδυνο εκτός και αν βρίσκεται σε αρθρώσεις ή είναι κοντά σε νεύρα και αγγεία. Σπάνια είναι δυνατόν να βρεθεί σε εσωτερικά όργανα και στους μυς.

Χειρουργική αντιμετώπιση


Λίπωμα

Τα λιπώματα μπορούν να αφαιρεθούν για αισθητικούς λόγους ή όταν προκαλούν πόνο στην κίνηση της περιοχής που εντοπίζονται.