ELLE ΚΩΔΙΚΟΣ: ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Διακοπή καπνίσματος και λήψης ασπιρίνης και αντιπηκτικών φαρμάκων.

Λήψη βιταμίνης C, που μειώνει το οίδημα και επιταχύνει το χρόνο επούλωσης. Η εφαρμογή της βιταμίνης Κ τοπικά βελτιώνει την όψη του οιδήματος και η άρνικα, φυτό που χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική, εξαφανίζει πιο γρήγορα τους μώλωπες.

Κατανάλωση ανανάΙ Περιέχει βρωμελαΐνη, μια αντιφλεγμονώδη ουσία που μειώνει το οίδημα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery (Πλαστική και επανορθωτική χειρουργική ) έδειξε ότι 82% των ασθενών που κατανάλωσαν θρεπτικό κοκτέιλ με βρωμελαΐνη, βιταμίνη C, ρουτίνη και απόσταγμα από κουκούτσι σταφυλιού ανάρρωσαν πιο γρήγορα.

Τεχνικές όπως είναι η μηχανική διέγερση κολλαγόνου (lift massage) συνιστώνται πριν και μετά την επέμβαση για προετοιμασία και γρήγορη αποκατάσταση.

 

3 σε 1

ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΧΑΛΑΡΩΣΗ, ΣΑΚΟΥΛΕΣ & ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΗΣ ΧΗΝΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

Οι ολοκαίνουριες μέθοδοι μας βοηθούν να βελτιώσουμε ταυτόχρονα όλα τα προβληματικά σημεία της περιοχής των ματιών και μάλιστα χωρίς νυστέρι...
ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΜΠΟΥΡΓΑΝΗ

Η όψη μας στον καθρέφτη δεν ακτινοβολεί πια. Το βλέμμα δείχνει κουρασμένο και γι' αυτό δεν φταίει μόνο η κόπωση ή το ξενύχτι. Η αναμέτρηση με το χρόνο ξεκινά σταδιακά: το δέρμα στα βλέφαρα χαλαρώνει σχηματίζοντας ζάρες, ενώ στις σακούλες συσσωρεύεται λίπος. Το πιο εκφραστικό μέρος του προσώπου, τα μάτια, αποκαλύπτει όχι μόνο την ψυχική διάθεση, αλλά συχνά και την ηλικία μας. Από ό,τι φαίνεται τα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε νεανική επιδερμίδα. Έτσι, κάποιες γυναίκες ήδη εμφανίζουμε γραμμές έκφρασης και μαύρους κύκλους από τα είκοσι πέντε μας. Από εκεί και πέρα, η φωτογήρανση επιβαρύνει το πρόσωπο μας με το σχηματισμό ρυτίδων. Τι μπορούμε να κάνουμε; Η ενυδάτωση του δέρματος, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η προστασία από τον ήλιο, η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ επιβραδύνουν αυτή την καταστροφική πορεία. Αρκούν όμως; Οι επεμβατικές μέθοδοι που εφαρμόζουν οι ειδικοί είναι πλέον περισσότερες από ποτέ, όπως και οι επιλογές για να αποφύγουμε το νυστέρι.

ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Ανάλογα με το πρόβλημα, η βλεφαροπλαστική εφαρμόζεται στα άνω ή κάτω βλέφαρα. Συνήθως μετά τα σαράντα με σαράντα πέντε οι ενδείξεις είναι αρκετές ώστε η επέμβαση να γίνει σε όλη την περιοχή. Οι πλαστικοί χειρουργοί πλέον επιζητούν ένα φυσικό αποτέλεσμα που δεν θα αλλοιώνει το βλέμμα μας. Έτσι, ενώ παλαιότερα αφαιρούσαν όλο το λίπος δίνοντας την όψη «άδειων» βλεφάρων, τώρα το διαχειρίζονται έξυπνα: «Στην κλασική τεχνική αποφεύγουμε την ολική αφαίρεση του λίπους που αδειάζει τον κόγχο. Αντίθετα, αφού αφαιρέσουμε το περίσσιο δέρμα, επανατοποθετούμε το λίπος στα σημεία όπου το χρειάζονται», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Νώντας Καποσίτας, εξειδικευμένος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Η τομή γίνεται εξωτερικά στην πτυχή του άνω βλεφάρου, ώστε να μην είναι ορατή, και σε απόσταση 1 χιλ. από το κάτω.

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Για τους «άδειους» κύκλους: Η πλέον εξελιγμένη τεχνική λέγεται Tear Trough Deformity Correction και εφαρμόζεται για να αντιμετωπίσει τη δυσμορφία που σχηματίζουν ορισμένες γυναίκες στα κάτω βλέφαρα από νεαρή ηλικία. «Παράλληλα με τη βλεφαροπλαστική επανατοποθετούμε στις κοιλότητες το λίπος που έχουμε αφαιρέσει από τα κάτω βλέφαρα», επισημαίνει ο κ. Καποσίτας. Θεραπείακοκτέιλ: Συχνά οι γιατροί ακολουθούν πρωτόκολλα συνδυαστικής θεραπείας για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Ο ειδικός προτείνει: «Ένα καλό πρωτόκολλο θεραπείας είναι ο συνδυασμός βλεφαροπλαστικής, ενέσεων μπότοξ και εξατομικευμένου φαρμακευτικού πίλινγκ. Το μπότοξ βελτιώνει το πόδι της χήνας, το οποίο δεν εξαλείφεται με την επέμβαση, ενώ το ήπιο πίλινγκ προσφέρει λάμψη. Η κρέμα που παρασκευάζουμε περιέχει υδροκινόνη, ισοτρετινοίνη, ενυδατικούς παράγοντες και κορτικοειδή και την προτείνουμε ως ασφαλέστερη εναλλακτική ενός πίλινγκ με τριχλωροξικό οξύ (TCA), το οποίο απαιτεί παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες». Αντί για brow lift και μπότοξ: Σπάνια η βλεφαροπλαστική επιτυγχάνει ανόρθωση των φρυδιών που έχουν πέσει. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα κρίνει αν χρειάζεστε ένα μετωπιαίο λιφτ ή απλώς ενέσεις μπότοξ. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, αν το πρόβλημα συνδυάζει πεσμένα φρύδια με χαλαρά βλέφαρα η λύση είναι η επανατοποθέτηση των μυών: «Μέσα από την τομή βλεφαροπλαστικής ανασηκώνουμε και τα φρύδια με ράμματα στον οφθαλμικό κόγχο επιτυγχάνοντας το αποτέλεσμα ενός f brow lift. Επίσης αφαιρούμε τους μυς που προκαλούν συνοφρύωση στα φρύδια. Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί ώστε να μην αφαιρέσουμε νεύρα και έχουμε απώλεια αισθητικότητας. Κάποιες φορές οι μύες συσπώνται και πάλι». Σ' αυτή την περίπτωση αποφεύγετε το μπότοξ προσωρινά! Σακούλες χωρίς χαλάρωση: «Η τεχνική εφαρμόζεται σε κοπέλες νεαρής ηλικίας που έχουν σακούλες, όχι όμως και χαλάρωση. Αφού, λοιπόν, δεν υπάρχει περίσσιο δέρμα για να αφαιρεθεί, η τομή γίνεται στα κάτω βλέφαρα εσωτερικά, μέσα από τον επιπεφυκότα. Από εκεί αφαιρούμε το λίπος», εξηγεί ο κ. Καποσίτας.

Lift ρινοχειλικής:

Ο γιατρός με ειδική τεχνική ανασηκώνει την περιοχή από τις ρινοπαρειακές αύλακες έως και τα κάτω βλέφαρα προσφέροντας αποτέλεσμα lift. Λιπόλυση με λέιζερ: Συγκαταλέγεται στις χειρουργικές επεμβάσεις, αφού απαιτεί τομή στα κάτω βλέφαρα από όπου το λέιζερ κάνει λιπόλυση στις σακούλες.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η βλεφαροπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Μέσα σε μιάμιση ώρα και με κόστος που ξεκινάει από € 2.000 και φτάνει στα € 3.000 έχετε αποκτήσει το πολυπόθητο ξεκούραστο βλέμμα. Σε πέντε ημέρες ο γιατρός σάς αφαιρεί τα ράμματα και σε μία εβδομάδα μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας. Το αποτέλεσμα είναι ορατό ύστερα από δύο μήνες, διάστημα μέσα στο οποίο υποχωρεί και το οίδημα στην περιοχή. Τις πρώτες ημέρες παρατηρούνται έντονες εκχυμώσεις και μώλωπες. Στις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνονται ακόμα, αν και σπάνια, αιμάτωμα και στροφή των βλεφάρων προς τα έξω από υπερβολική αφαίρεση δέρματος (εκτρόπιο). Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει αν υπάρχει ιστορικό σε κάποια πάθηση, αν καπνίζετε, ακόμα και αν έχετε μυωπία. Αν οι σακούλες εμφανίστηκαν ξαφνικά ή είναι πολύ έντονες, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν παθολόγο. «Μπορεί να υποδηλώνουν παθήσεις στους νεφρούς, το ήπαρ ή το έντερο», παρατηρεί η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Με το χειρουργείο δεν θα απαλλαγείτε από το πόδι της χήνας και τις δυσχρωμίες στην περιοχή των ματιών. Δείτε τι επιλογές έχετε αν δεν θέλετε να υποβληθείτε σε επέμβαση:

ΕΝΕΣΙΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ

Μέχρι σήμερα οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (μπότοξ) έχουν αποδειχτεί το «χρυσό χάπι» οτη μάχη κατά των ρυτίδων: λειαίνουν αποτελεσματικά τις γραμμές στο πλάι των ματιών όσο καμία μέθοδος. Από την άλλη τα δερματικά εμφυτεύματα (υαλουρονικό οξύ, αυτομόσχευμα λίπους) καλύπτουν επιφανειακά τους μαύρους κύκλους, ενώ γεμίζουν τον άδειο κόγχο στα άνω βλέφαρα. Τα τελευταία χρόνια ειδικοί κάνουν ενέσεις φωσφατιδυλχολίνης με σκοπό να διαλύσουν το λίπος κάτω από τα βλέφαρα. Ωστόσο στα επιστημονικά συνέδρια πολλοί δερματολόγοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την παραπάνω ουσία, αφού έχουν αναφερθεί ακόμα και νεκρώσεις ιστών.

ΠΙΛΙΝΓΚ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΥΣ Στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια το δέρμα είναι λεπτό και τα τριχοειδή αγγεία εύθραυστα. Το μαύρο χρώμα δημιουργείται εξαιτίας της... αποδόμησης της αιμοσφαιρίνης (τα ερυθρά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν στα αγγεία μερικές φορές διαφεύγουν στους γύρω ιστούς). Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το στρες και το αλκοόλ επιδεινώνουν μέσω της οξείδωσης το πρόβλημα. Όπως παρατηρεί η δερματολόγος Καλλιόπη Καραμανωλάκη, το πίλινγκ φαινόλης είναι η πιο εξελιγμένη αποτελεσματική θεραπεία για τους μαύρους κύκλους: «Τα αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει η Ισραηλινή δερματολόγος Μαρίνα Λαντάου σε επιστημονικά συνέδρια είναι εξαιρετικά. Εκτός από τους κύκλους, η φαινόλη μειώνει και τις ρυτίδες και τη χαλάρωση. Πρόκειται για πολύ επιθετική μέθοδο, γι' αυτό και απαιτεί μεγάλη προσοχή».

ΦΩΤΟΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΕ ΛΕΪΖΕΡ

 Εκτός από τα ενέσιμα υλικά και το πίλινγκ, το λέιζερ αποδεικνύεται ισχυρό όπλο στη μάχη κατά των ρυτίδων. «Μία συνεδρία με επεμβατικό λέιζερ (διοξειδίου, erbium) αρκεί για να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές ρυτίδες. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι τουλάχιστον μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες, διάστημα στο οποίο η γυναίκα αποφεύγει τον ήλιο», εξηγεί ο δερματολόγος Τηλέμαχος Ανθόπουλος και συνεχίζει: «Οι λεπτές ρυτίδες αντιμετωπίζονται και με μη αφαιρετικά λέιζερ σε τρεις με πέντε επισκέψεις». Όσο για τις κηλίδες στην περιοχή γύρω από τα μάτια; Εξαλείφονται με λέιζερ Qswitch, Nd yag κ.ά.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ; Τόσο το λέιζερ όσο και οι ραδιοσυχνότητες επιτυγχάνουν σύσφιγξη χάρη στη θερμότητα που διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Ο μηχανισμός και στα δύο είναι ο εξής: τραυματίζουν τους ιστούς και στέλνουν σήμα στον οργανισμό να «αμυνθεί» με παραγωγή κολλαγόνου. Ο πλαστικός χειρουργός Παναγιώτης Σάνδρης επισημαίνει: «Οι έρευνες μας δείχνουν ότι με τη βλεφαροπλαστική το αποτέλεσμα lift που έχουμε είναι έως 6 χιλ. Με τις ραδιοσυχνότητες είναι 23 χιλ. Επομένως σε δύο συνεδρίες έχουμε αποτέλεσμα σύσφιγξης που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Συμπληρωματικά βελτιώνουμε τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια με ήπιο λέιζερ σε τέσσερις συνεδρίες. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα έχουμε αν εφαρμόσουμε δύο μάσκες με υαλουρονικό οξύ για σύσφιγξη και βελτίωση των μαύρων κύκλων». Ανάλογα με το πρόβλημα, οι θεραπείες γίνονται είτε μόνες τους είτε συνδυαστικά.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, μπορούμε να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας με τα κατάλληλα συστατικά: στο εμπόριο κυκλοφορούν κρέμες ματιών με βιταμίνη Κ για τους μαύρους κύκλους, υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση και λείανση των λεπτών ρυτίδων, βιταμίνες C και Ε για αντιοξείδωση. Η καλή διατροφή προσθέτει πόντους σε ένα φωτεινό βλέμμα, ενώ η ηλιοπροστασία καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων. Όσο για τις περίφημες φέτες αγγουριού και τα φακελάκια τσαγιού στα βλέφαρα; Ναι, συμβάλλουν στη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας του αίματος, αλλά η δράση τους είναι προσωρινή!

Το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό. Για τη δική σας ασφάλεια επικοινωνήστε με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία: www.edae.gr, και την Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής: www.hsds.gr.

 

 

<< Back